woensdag 25 juni 2014

De basisprincipes van DSDM

Bron: RXD
De Britse softwareontwikkelmethode DSDM heeft negen basisprincipes. Deze negen basisprincipes geven een duidelijk beeld van hoe de methode zou moeten werken.

De eerste drie basisprincipes zijn:

1 - Actieve deelname van gebruikers is essentieel;
2 - Designgroepen (niet bedoelende grafisch) zijn bevoegd om beslissingen te nemen op het vlak van systeemdevelopment;
3 - Vaak en regelmatig opleveren van componenten (al dan niet zelfstandig werkzaam) is een prioriteit.


woensdag 14 mei 2014

Vragen bij het nieuwe werken

Bron: helmutsmits.nl
Het is moeilijk om een definitie te vinden van ‘het nieuwe werken’. Zo nieuw als de manier van werken is, zo nieuw zijn ook de definities die er aan gegeven worden. En zoals zo vaak het geval is, zijn ook deze nieuwe definities onderhevig aan voortdurende herdefiniëring. Dit wordt versterkt doordat ‘het nieuwe werken’ nooit als methode, systeem of afspraak is geïntroduceerd en daarmee nooit vast omkaderd is geweest. Wat de definitie uiteindelijk ook mag zijn, hoe ‘het nieuwe werken’ er in theorie uiteindelijk ook uit mag zien, in de praktijk zijn velen het erover eens wat het inhoudt: thuis werken, je eigen werktijd indelen en zelf verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van je werkzaamheden. Deze praktische invulling roept echter veel vragen op. In deze post worden enkele voorbeelden van prangende vragen genoemd.

woensdag 12 maart 2014

DSDM, een inleiding

DSDM (Dynamic Systems Development Method) is een Agile methode voor het ontwikkelen van software. De methode is ontwikkeld door een groep samenwerkende bedrijven en specialisten uit Groot-Brittanië en is sinds 1995 in toenemende mate in gebruik. 

Bron: dsdm.org
Er bestaan meerder versies van DSDM. Van tijd tot tijd wordt de methodiek getoetst aan nieuwe vereisten in het werkveld en nieuwe manieren van softwareontwikkeling. De nieuwste versie is DSDM 4.2. 
 
De belangrijkste uitgangspunten van DSDM zijn dat een project door tijd of door resources beperkt kan worden en dat onder invloed daarvan de requirements van een project kunnen worden aangepast. Tevens gaan de meeste gebruikers van DSDM ervan uit dat een eerste implementatie van een softwarematige toepassing niet de uiteindelijke versie is. In lijn met wat door de bedenkers van DSDM werd gesteld, kan software pas ‘af’ gemaakt worden als het reeds in gebruik is.



maandag 3 februari 2014

Agile methoden

Bron: RXD
In de post over het Agile Manifesto is gesteld dat Agile geen projectmethode is, maar een manier van projectbenadering (een filosofie). Deze benadering is gebaseerd op vaste uitgangspunten en volgt een aantal principes. Hiermee onderscheidt de Agile filosofie zich van de watervalmethoden en de lineaire projectbenadering. Als manier van projectbenadering biedt Agile ruimte aan een groot aantal projectmethoden. Welke methoden zijn dit?

woensdag 8 januari 2014

Het nieuwe werken

Bron: Managementsite.nl
Reeds meerdere jaren wordt er in de sectoren waarbinnen veel kantoorwerk wordt gedaan gesproken over ‘het nieuwe werken’. Dit nieuwe werken houdt in dat niet tijd- of plaatsgebonden werkzaamheden thuis (of elders) kunnen worden uitgevoerd en dat er daardoor minder gereisd hoeft te worden en de efficiency stijgt. Sinds 2010 proberen verschillende politieke partijen (zoals het CDA en GroenLinks) actief een ‘recht op het nieuwe werken’ wettelijk verankerd te krijgen. Voor werknemers is dit goed nieuws. Maar is het nieuwe werken ook wenselijk voor de werkgever?