woensdag 8 januari 2014

Het nieuwe werken

Bron: Managementsite.nl
Reeds meerdere jaren wordt er in de sectoren waarbinnen veel kantoorwerk wordt gedaan gesproken over ‘het nieuwe werken’. Dit nieuwe werken houdt in dat niet tijd- of plaatsgebonden werkzaamheden thuis (of elders) kunnen worden uitgevoerd en dat er daardoor minder gereisd hoeft te worden en de efficiency stijgt. Sinds 2010 proberen verschillende politieke partijen (zoals het CDA en GroenLinks) actief een ‘recht op het nieuwe werken’ wettelijk verankerd te krijgen. Voor werknemers is dit goed nieuws. Maar is het nieuwe werken ook wenselijk voor de werkgever?


Met de komst van zaken als laptops, internet en videoconferenties is het in steeds meer gevallen minder noodzakelijk om werknemers hun werkzaamheden op een kantoor te laten uitvoeren. Werkzaamheden die niet aan plaats en tijd gebonden zijn kunnen tegenwoordig evenzogoed thuis worden uitgevoerd. Tevens kan het nieuwe werken inhouden dat er weliswaar op kantoor gewerkt wordt, maar dan niet op gezette tijden (wat de werknemer de mogelijkheid biedt om files te ontwijken). Hieronder volgen in het kort enkele handvatten voor de werkgever die zich afvraagt of het nieuwe werken voor zijn organisatie nuttig zou kunnen zijn.

Investeringen


Om het nieuwe werken mogelijk te maken moet een werkgever een aantal zaken organiseren (en daarin investeren). Hierbij valt te denken aan:
- Technologische middelen (denk aan: laptops, smartphones)
- Infrastructuur (denk aan: servers, intranet, beveiligde verbindingen)
- Afspraken (denk aan: werktijden, werkpakketten, contracten)

Rendement


Hoewel er (soms grote) investeringen nodig zijn om het nieuwe werken moegelijk te maken, zijn er ook mogelijkheden om te bezuinigen. Zaken waarop rendement op de investeringen behaald kan worden zijn onder meer:
- Kantoorruimte (minder oppervlakte nodig)
- Reiskostenvergoeding (minder gereden kilometers)
- Energie (minder verbruik van elektriciteit en water)

Balans


Er zijn veel, met name wat kleinere, bedrijven waar het nieuwe werken in de afgelopen jaren is doorgevoerd en vervolgens (gedeeltelijk) weer is teruggedraaid. De investeringen wegen voor kleinere organisaties niet altijd op tegen het rendement. Daarentegen bestaan er ook veel kleinere bedrijven bij de gratie van het nieuwe werken. Door vanaf de start-up lagere kosten te hebben, is minder investering nodig. Werkgevers van kleinere bedrijven hebben niet altijd de garantie dat het nieuwe werken hen wat oplevert. Zij zouden studie moeten doen naar de investeringen en het rendement alvorens over te stappen naar het nieuwe werken.

Voor grotere ondernemingen lijkt het nieuwe werken een (zeer) winstgevende uitkomst te hebben. Zo verwacht Capgemini jaarlijks meer dan 5 miljoen euro te besparen door het verkleinen van de kantoorruimte en het verminderen van het aantal door werknemers gereden kilometers. IBM heeft reeds tien jaar ervaring met het nieuwe werken. Bij dit bedrijf is in die periode de benodigde kantoorruimte met 40% afgenomen waardoor het aantal benodigde kantoorgebouwen kon slinken van 15 naar 6. Voor grotere werkgevers lijkt het dus zeer raadzaam om het nieuwe werken in te voeren.

Uitgebreider


Meer informatie over het nieuwe werken is te vinden op WikiMobi en overhetnieuwewerken.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten