maandag 30 december 2013

PRINCE2 pannenkoek

Zoals
Pannenkoeken - bron: Wordpress.com
met meer methodieken gebeurd is, is PRINCE2 een beetje heilig verklaard. Grote en kleine bedrijven passen de methode vaak integraal toe bij grote en kleine projecten. Maar is PRINCE2 wel geschikt voor kleine projecten en binnen kleinere bedrijven? Of is het gebruiken van PRINCE2 meer een doel geworden dan een ondersteunend middel? Een voorbeeld aan de hand van het bakken van een stapel lekkere pannenkoeken.



Dit werkt niet


Situatie: je woont net in een nieuw huis met een goed uitgeruste keuken, vanavond komt er iemand op bezoek waarvoor je pannenkoeken wilt bakken. Je weet hoe het bakken van pannenkoeken in zijn werk gaat.

Je kunt het bakken van pannenkoeken zien als een project. Je moet dan bijvoorbeeld over twee uur tien pannenkoeken op tafel zetten voor een budget van acht euro. En er moet beleg zijn. Je zou dat project gefaseerd aan kunnen pakken (bijvoorbeeld: inkopen, bakken (per pannenkoek een deelfase), tafel dekken, opdienen). Na iedere fase leg je de stand van zaken vast in een rapportage. Je evalueert de voorgaande fase en maakt een plan van aanpak (of wensenlijst) voor de volgende fase. Nog zonder de rest van PRINCE2 toe te passen blijkt nu al dat je een probleem hebt. Krijg je de pannenkoeken wel op tijd af? En bak je wel efficiënt als je na iedere gebakken pannenkoek een deelrapport opstelt met betrekking tot bijvoorbeeld de dikte en de kleur van de pannenkoek? PRINCE2 is duidelijk niet bedoeld voor dit soort kleine projecten. Wanneer gebruik je deze methode dan wel?
 

Pannenkoeken bakken met PRINCE2


Situatie: je woont net in een nieuw huis, je hebt geen keuken, je hebt geen kookspullen, je hebt geen ingrediënten en je weet niet hoe je een pannenkoek moet bakken. Toch wil je iemand binnenkort pannenkoeken te eten geven.

In deze situatie heb je meer tijd en een ruimer budget nodig. Ook kent dit pannenkoekbakproject veel meer fasen (onder meer: keuken kopen, keuken (laten) installeren) kookspullen kopen, ingrediënten kopen, leren pannenkoeken bakken, iemand uitnodigen, opdienen). Het is van belang een toereikende keuken te hebben, dus vooraf te definiëren aan welke eisen je keuken moet voldoen (wensenlijst). Na de installatie ervan check je of alles werkt zoals het zou moeten werken om er pannenkoeken te kunnen bakken (evaluatie). Hetzelfde geldt voor de kookspullen. En daarnaast (of ondertussen) moet je jezelf nog leren hoe je pannenkoeken moet bakken. Er moet weken, wellicht maanden, vooruit gekeken worden. Om goed te kunnen bepalen of er voldoende budget is, is een uitgebreid plan van aanpak nodig. Er zullen meerdere disciplines aangestuurd moeten worden (denk aan: inkoop, installatie, educatie en uitvoering). Het kan nu handig zijn en wellicht zelfs de efficiency verhogen als je voor een gedegen projectmatige aanpak kiest, zoals met PRINCE2. Hoe meer er moet gebeuren, hoe beter PRINCE2 toegepast kan worden. In een situatie waar ook de keuken, de ingrediënten en de kookspullen nog moeten worden gefabriceerd, is PRINCE2 een nóg passender methode. Rapporteren en evalueren is geen tijdrovende en belemmerende bezigheid meer, het is slechts een klein onderdeel van het totale proces. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten