maandag 16 december 2013

De MoSCoW-methode

MoSCoW
Moskou - bron: The Telegraph
is een methode die kan worden gebruikt voor projecten die leiden tot interactieve producten, voorlichtingsproducten, (visionaire) planningsproducten en producten die meerdere functionaliteiten hebben. Met deze methode kunnen de eisen aan het eindresultaat van een project worden ingedeeld in verschillende categorieën. Die indeling van eisen genereert prioriteiten voor het project of onderdelen ervan. MoSCoW kan gezien worden als onderdeel van de DSDM-methode (Agile), maar kan ook goed daarbuiten gebruikt worden, bijvoorbeeld voor business analyse. Hoe categoriseert MoSCoW?


Must have

Deze eisen moeten in het eindresultaat terugkomen. Zonder deze eisen is het geleverde product niet bruikbaar en is succes niet behaald.

Should have

Het is wenselijk dat deze eisen in het eindresultaat terugkomen. Zonder deze eisen is het geleverde product bruikbaar, hoewel mogelijk niet optimaal. Daarom gaat het hier om eisen met een hoge prioriteit.

Could have

Het is wenselijk dat deze eisen in het eindresultaat terugkomen, maar het is niet noodzakelijk om het product volledig functioneel te laten zijn. Als er qua budget en planning ruimte overblijft kunnen deze eisen worden meegenomen.

Won’t have

Over deze eisen is afgesproken dat ze niet zullen terugkomen in het eindproduct, maar ze zijn wel interessant voor een vervolgproduct of een upgrade of een verbeterde versie van het product. Deze eisen worden soms ook ‘Would have’ genoemd om aan te geven dat ze in toekomstige (vervolg)producten een hogere prioriteit krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten