woensdag 11 december 2013

Wat betekent ‘Scrum’?

Een scrum in rugby - bron: Wikimedia
Scrum kan gezien worden als een algemene projectmethodiek voor projecten waarvoor geen einddefinitie bestaat. De methode bestaat al sinds 1986, maar is pas de afgelopen jaren populair geworden, met name in de wereld van de softwareontwikkeling. Binnen die ‘tak van sport’ valt Scrum onder de Agile-manier voor het ontwikkelen van software. Maar waar komt ‘Scrum’ eigenlijk vandaan en wat betekent het?



Ontstaan van de methodiek

In een in de Harvard Business Review gepubliceerd onderzoek tonen Ikujiro Nonaka en Hirotaka Takeuchi in 1986 aan dat, historisch gezien, projecten met kleine (multidisciplinaire) teams tot de beste resultaten komen. Hoewel Ken Schwaber, met behulp van Jeff Sutherland, in 1995 van Scrum een softwareontwikkelmethode maakte, waren het Nonaka en Takeuchi die de term in 1986 voor het eerst introduceerden in de context van projectmethodieken. Zij namen de term ‘scrum’ over uit de rugbysport.

Een Scrum in rugby

In de rugbysport is een scrum een manier van spelhervatting na een overtreding. Van beide teams gaat een aantal spelers in elkaar gehaakt staan met de hoofden naar voren gebogen. Als de bal in de scrum wordt ingebracht moeten de spelers van beide teams proberen met hoofd en schouders de tegenstanders ver genoeg weg te duwen om de bal te kunnen bemachtigen. Samenwerking is hierbij van essentieel belang. Aangezien rugby vooral een Engelse sport is (of een sport die gespeeld wordt in Engelstalige landen), is het niet verwonderlijk dat ‘scrum’ een Engels woord is.

De betekenis van het woord

In het Engels (met name in Canada) kan ‘scrum’ staan voor een (lastige) menigte of een groep. Dit is de manier waarop de term in de rugbysport wordt gebruikt. Toch is de werkelijke betekenis van het woord een andere: ‘to scrum’ betekent ‘verkolen’. ‘Scrum’ is de Romaanse schrijfwijze voor het Albanese ‘shkrumb’, wat een modernere variant is van het Proto-Albanese ‘is-kruma’, wat is afgeleid van het Proto-Europese woord ‘krem’, wat verwant is aan het Latijnse ‘cremo’. ‘Cremo’ betekend ‘branden’. Vrij vertaald wil iemand die een project wil ‘scrummen’ het project dus eigenlijk verbranden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten