donderdag 19 december 2013

PRINCE1 en PRINCE3

In
Britse vlag - bron: Blogspot.nl
1996 werd PRINCE2 geïntroduceerd als een generieke methode voor product management van alle projecten van de overheid van het Verenigd Koninkrijk. De procesgedreven methode  werd voor dit doel ontwikkeld door The Office of Government Commerce (OGC) van de Britse overheid. De naam PRINCE2 doet vermoeden dat er ooit een PRINCE1 (of PRINCE) is geweest en kan tevens doen vermoeden dat er wellicht ooit een PRINCE3 zal komen. Is dat een terechte veronderstelling?



Bestaat PRINCE1?

In 1975 werd door Simpact Systems Ltd. De methode PROMPTII gecreëerd. Deze methode is door The Central Computer and Telecommunications Agency (CCTA) van de Britse overheid uitgebouwd tot een methode die bruikbaar was voor projecten van die overheid. Het aangevulde en verbeterde PROMPTII werd in 1989 geïntroduceerd als PRINCE (PRojects IN Controlled Environments). Toen in 1996 als verdere verbetering van PRINCE en zijn voorganger PROMPTII de methode PRINCE2 werd geïntroduceerd, werd de oude methode soms als PRINCE1 aangeduid. Er bestaat dus een PRINCE1.

Bestaat PRINCE3?

Vanaf 2006 werd de methode PRINCE2 verder onder de loep genomen en op een aantal punten verbeterd. Het doel hierbij was met name om de methode flexibeler te maken zodat een (nog) bredere toepassing mogelijk zou zijn. Tevens moest PRINCE2 worden aangepast aan een nieuw werkklimaat (het nieuwe werken) en moest het beter te integreren/fuseren zijn met andere methoden die door de OGC gebruikt werden. In 2009 werd de verbeterde versie van PRINCE2 geïntroduceerd onder de naam PRINCE2:2009 Refresh. De verschillen tussen deze versie en PRINCE2 zijn vergelijkbaar met de verschillen tussen PRINCE2 en PRINCE1. Hoewel vanwege grote populariteit de naam PRINCE2 bij de vernieuwde methode gehandhaafd bleef, is er in feite vanaf 2009 sprake van een PRINCE3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten