maandag 3 februari 2014

Agile methoden

Bron: RXD
In de post over het Agile Manifesto is gesteld dat Agile geen projectmethode is, maar een manier van projectbenadering (een filosofie). Deze benadering is gebaseerd op vaste uitgangspunten en volgt een aantal principes. Hiermee onderscheidt de Agile filosofie zich van de watervalmethoden en de lineaire projectbenadering. Als manier van projectbenadering biedt Agile ruimte aan een groot aantal projectmethoden. Welke methoden zijn dit?


Veel projectmethoden kunnen vanwege hun aard ‘Agile’ genoemd worden, maar zijn niet per se hetzelfde zijn als Agile of komen niet per se overeen met alle principes uit het Agile Manifesto. Deze Agile projectmethoden worden voornamelijk gebruikt in de wereld van de softwareontwikkeling en worden daarbinnen meestal ook ontwikkeld. Toch wordt ook buiten de softwareontwikkeling steeds meer met Agile projectmethoden gewerkt, zeker als er producten met meerdere functionaliteiten tot stand moeten komen of wanneer er conceptueel gewerkt moet worden (denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een nieuw model auto).

De bekendste en meest gebruikte methoden die binnen de Agile manier van werken (of de Agile filosofie) vallen, zijn:
- ASD (Adaptive Software Development)
- AUP (Agile Unified Process)
- Crystal Clear (Crystal Methods)
- DSDM (Dynamic Systems Development Method)
- EVO (Evolutionary Project Management)
- FDD (Feature Driven Development)
- Kanban (The Kanban Method)
- Lean (Lean Software Development)
- Scrum (The Scrum Method)
- Scrum-ban (combinatie van Scrum en Kanban)
- XP (Extreme Programming)`

Sommige projectmethoden bestonden al lang voordat het Agile Manifesto werd gepubliceerd en passen (soms toevalligerwijs) binnen de uitgangspunten en principes van het handvest. Andere projectmethoden golden als inspiratiebron voor Agile of vormden zelfs de basis voor de uitgangspunten en principes. Weer andere projectmethoden werden vanuit de Agile filosofie ontwikkeld, vaak in een poging om de Agile projectbenadering zo strikt als mogelijk in een praktische handleiding te vatten.

1 opmerking:

  1. Goed artikel!

    Wellicht is het een suggestie om verder nog een link te leggen naar andere pagina's die nog dieper ingaan op de meest gebruikte methoden.

    Voor 'Kanban' kan ik je deze pagina aanraden: https://www.theleansixsigmacompany.nl/kanban

    Groetjes, Ruben

    BeantwoordenVerwijderen