maandag 30 december 2013

PRINCE2 pannenkoek

Zoals
Pannenkoeken - bron: Wordpress.com
met meer methodieken gebeurd is, is PRINCE2 een beetje heilig verklaard. Grote en kleine bedrijven passen de methode vaak integraal toe bij grote en kleine projecten. Maar is PRINCE2 wel geschikt voor kleine projecten en binnen kleinere bedrijven? Of is het gebruiken van PRINCE2 meer een doel geworden dan een ondersteunend middel? Een voorbeeld aan de hand van het bakken van een stapel lekkere pannenkoeken.


maandag 23 december 2013

SMART versus RUMBA

Bron: RXD
SMART en RUMBA zijn beide methoden voor het eenduidig opstellen en controleren van doelstellingen. De twee methoden kennen een aantal overeenkomsten, maar verschillen ook ten opzichte van elkaar. Hoewel SMART bekender is dan RUMBA, kan RUMBA in sommige gevallen een zeer aan te bevelen alternatief zijn. Wanneer kies je voor SMART en wanneer kies je voor RUMBA?

donderdag 19 december 2013

PRINCE1 en PRINCE3

In
Britse vlag - bron: Blogspot.nl
1996 werd PRINCE2 geïntroduceerd als een generieke methode voor product management van alle projecten van de overheid van het Verenigd Koninkrijk. De procesgedreven methode  werd voor dit doel ontwikkeld door The Office of Government Commerce (OGC) van de Britse overheid. De naam PRINCE2 doet vermoeden dat er ooit een PRINCE1 (of PRINCE) is geweest en kan tevens doen vermoeden dat er wellicht ooit een PRINCE3 zal komen. Is dat een terechte veronderstelling?


maandag 16 december 2013

De MoSCoW-methode

MoSCoW
Moskou - bron: The Telegraph
is een methode die kan worden gebruikt voor projecten die leiden tot interactieve producten, voorlichtingsproducten, (visionaire) planningsproducten en producten die meerdere functionaliteiten hebben. Met deze methode kunnen de eisen aan het eindresultaat van een project worden ingedeeld in verschillende categorieën. Die indeling van eisen genereert prioriteiten voor het project of onderdelen ervan. MoSCoW kan gezien worden als onderdeel van de DSDM-methode (Agile), maar kan ook goed daarbuiten gebruikt worden, bijvoorbeeld voor business analyse. Hoe categoriseert MoSCoW?


vrijdag 13 december 2013

Het Agile Manifesto

Bron: Inspearit
In februari 2001 publiceerde een groep softwareontwikkelaars het Manifesto for Agile Software Development, beter bekend als het Agile Manifesto. Het handvest introduceert de term Agile in de context van projectaanpak. In de wereld van de ontwikkeling van software is Agile een belangrijke term geworden. Buiten die technische wereld wordt vaak verondersteld dat Agile een projectmethode is (zoals bijvoorbeeld PRINCE2), maar in werkelijkheid is het veel meer een manier van denken. Het Agile Manifesto biedt geen regels, kaders of een projectstructuur, maar geeft een visie op wat in de ontwikkeling van software belangrijke uitgangspunten zouden moeten zijn. Binnen die visie (of filosofie) passen meerdere projectmethodieken (waaronder Scrum).

woensdag 11 december 2013

Wat betekent ‘Scrum’?

Een scrum in rugby - bron: Wikimedia
Scrum kan gezien worden als een algemene projectmethodiek voor projecten waarvoor geen einddefinitie bestaat. De methode bestaat al sinds 1986, maar is pas de afgelopen jaren populair geworden, met name in de wereld van de softwareontwikkeling. Binnen die ‘tak van sport’ valt Scrum onder de Agile-manier voor het ontwikkelen van software. Maar waar komt ‘Scrum’ eigenlijk vandaan en wat betekent het?